Umeå – Sveriges kulturstad

Har du en bild av att Norrland är tyst, kallt, ensligt och rent ut sagt tråkigt? Då är det hög tid att du omvärderar. I Umeå, som är Norrlands största tätort, sprudlar det om liv och kultur. Umeå är faktiskt känt för sitt kulturliv och här finns det mängder av duktiga konstnärer. Förutom konst som tavlor finns det en professionell symfoniorkester. Dessutom finns det hundratals olika musikgrupper i staden. Fast du kanske inte tror det, utsåg man faktiskt Umeå som Sveriges ”bidrag” till Europas kulturhuvudstäder år 2014. I staden finns det ett stort operahus som lockar många besökare från trakten. Även internationellt sett är Umeå en rik kulturstad.

Även om du inte är bosatt i närheten av Umeå kan det vara värt att besöka orten. Hör hålls det flera festivaler och uppträdanden som kan vara roliga att vara med om. Om du gillar musik finns det mycket att välja bland. Just jazz är väldigt stort här och faktum är att du kan hitta en av Sveriges bästa jazzgrupper här. I Folkets hus hålls det varje vecka en jazzklubb här. Besöker du Folkets hus på lördagar kan du till och med få svänga runt till härliga jazztoner. Förutom jazz finns det mer tuffare musikstilar som är populära här. Några kända artister och musikgrupper kommer faktiskt från Umeå, till exempel Lisa Miskovsky, Tove Styrke och Meshuggah.

Roliga aktiviteter i Umeå

Musik är stort i Umeå, men även film och teater. För barnen finns det många roliga aktiviteter att ta del av. Barnen kan till exempel gå i med i teatergrupper eller besöka stora bibliotek. För den som studerar finns även roliga kulturprogram att gå med i. Att staden blev utsedd till Sveriges kulturstad år 2014 har betytt mycket för staden. Eftersom Norrland ofta ”glöms bort” i vårt avlånga land har detta utnämnande gjort att många ser med nya ögon på norra Sverige.

Umeå har utsetts till Sveriges kulturstad år 2014